Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви графика за провеждане

...
Очаква се днес президентът Румен Радев да обяви графика за провеждане
Коментари Харесай

Радев обявява графика за консултациите с партиите – ще постигнат ли мир в сглобката

Очаква се през днешния ден президентът  Румен Радев да разгласи графика за осъществяване на консултации  с парламентарните групи в сходство с конституционната процедура преди връчване на мандата за сформиране на правителство. През вчерашния ден Народното събрание с болшинство гласоподава оставка на премиера  Николай   Денков  и държавното управление.

„ Явно пристрастеностите се нажежават  и не е ясно дали водачите на партиите от обединението в оставка блъфират за идно удължение на взаимното ръководство, дали активизират своите гласоподаватели за нови избори “, уточни Радев.

По думите на президента в момента  самите съдружни сътрудници са комплицирани , което си личи от техните реакции за гласуваната оставка на кабинета.

Въпросът е ще се стигне ли до ротация и съгласие в сглобката най-накрая, защото следва ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС да проведат договаряния за параметрите на мандата.

От своя страна  водачът на ГЕРБ Бойко Борисов втвърди още повече тона  към сътрудниците си във властта и заприказва още веднъж за избори. Това стана от Букурещ, където с Мария Габриел бяха на конференция на ЕНП.

„ С това си държание  те ни пратиха в ръцете на президента Радев.  Не виждам за какво по този арогантен начин се отнесоха с всички в Народното събрание – Денков пристигна, хвърли си оставката и си отпътува в кабинета, с цел да не вземат участие в дебатите. Питам ги – така ли се отстоява държавно управление, по този начин ли се дава отговор на рецензията “, съобщи Борисов.

От чужбина ръководителят на ГЕРБ постави  ултиматум  към „ некоалиционните ” си сътрудници –  или трансформират метода, или поддръжката към държавното управление ще бъде оттеглена.  В бързането с оставката Борисов разчете предпочитание за  избори  2 в 1 през юни.

„ Днес нямаше министри, нямаше никой в пленарната зала.  Щом желаят избори, те ги предизвикат . Трябваше бъдещият министър председател да е в пленарната зала с Денков. Съжалявам за тона, само че те го предизвикат. Те предизвикат избори. Като предстоят договаряния, за какво не разговаряхме. Ние в 17.50 ч. разбираме, че държавното управление си е подало оставката, след това я отдръпнало, сутринта разбираме, че внасят оставката в Народно събрание “, уточни още той.

Запитан  дали вървим към избори 2 в 1, Борисов съобщи: „ За мен изрично ”.

От „ Продължаваме промяната – Демократична България “ (ПП-ДБ)  все отново се сплотиха към мнението, че  не желаят нови избори. 

„ Не желаеме избори, само че другото което не желаеме е управление без промени “, посочи  Кирил   Петков . „ Мисля, че всички българи очакват от нас, когато отидат в магазина, да няма монополни положения с високи цени. Всички българи чакат цената на тока и цената на газа “,допълни той.

Петков добави, че от ПП-ДБ ще продължат да отстояват тези правила, но осъзнавайки, по думите му, че стабилността на ръководството би трябвало да продължи.

Христо Иванов отговори на обвиняванията, че тласкат страната към избори . „ Ние носим отговорност за това страната да има реформаторско ръководство и това е единствената посока, в която тласкаме. Ако някой желае да отсрочва промените, по-скоро това, че тласка страната към безвремие е негова “, уточни Иванов.

Атанас Атанасов  от своя страна уточни, че от ПП-ДБ са поели ангажимент на деветия месец да бъде подадена оставка, с цел да може да се извърши тази ротация. „ Някои го разчетоха това като провокация и не са прави. Затова сме пред вас да кажем, че си изпълняваме отговорностите, искаме стабилност в страната “, добави Атанасов. Според него българското общество не желае избори и  думата „ избори “ нервира хората.

dariknews.bg

Източник: bunt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР